سوره اِسراء
سوره اِسراء یا سُبحان و یا بنیاسرائیل هفدهمین سوره و از سورههای مکی قرآن است که در جزء ۱۵ قرآن جای دارد و دارای ۱۱۱ آیه است و از لحاظ حجم از سورههای مئون و متوسط قرآن است و در حدود سه چهارمِ یک جزء را دربرمیگیرد. نامگذاری این سوره به اسراء (سفر شبانه)، سوره اسراء اولین سوره از سورههای هفتگانه مسبحات است که با تسبیح و تقدیس الهی آغاز میشوند. به مناسبت سخن گفتن از سفر شبانه پیامبر اسلام(ص)، از مسجدالحرام به بیت المقدس است. همچنین بنیاسرائیل نام دیگر سوره است چراکه به داستانهایی از قوم بنیاسرائیل پرداخته است.
در این سوره از موضوعاتی چون توحید، معاد، نفی شرک، معراج پیامبر، دلائل نبوت، اعجاز قرآن، نیکی به پدر و مادر، تأثیر گناه بر باورهای انسان، تحریم برخی گناهان و برتری انسان بر دیگر موجودات سخن به میان آمده است.
آیه نخست درباره سفر پیامبر اسلام به معراج، آیه ۷۰ درباره کرامت انسانها و آیه ۸۲ درباره شفاء بودن قرآن از آیات مشهور سوره اسراء هستند. همچنین آیه ۳۳ درباره حرمت قتل نفس و آیه ۷۸ درباره اوقات نماز جزو آیات الاحکام شمرده شدهاند.
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان موضوع اصلی سوره اِسراء را توحید و تنزیه خداوند دانسته است. به نظر وی تسبیح و تنزیه خداوند در این سوره بر حمد و ثنای او غلبه دارد و در آیات مختلف ساحت خداوند را از داشتن ولی، شریک و فرزند منزه میداند.
از امام علی(ع) روایت شده هر کسی که سوره اسراء را بخواند و هنگامی که به توصیههای خداوند در ارتباط با پدر و مادر در این سوره میرسد عواطف او تحریک گردد و احساس محبت بیشتری نسبت به پدر و مادر کند، پاداشی به او داده میشود که از دنیا و آنچه در دنیا وجود دارد برتر است.